Преглеждания: 2508 Споделете

Мрежа Хлебни къщи

Мрежа Хлебни къщи
Мрежа Хлебни къщи 0 05 0

Средно от 0 гласувания

Вашия рейтинг

Лице за контакт
Здрава Воденичарова (+)

ул. Бетховен 12, кв. Гео Милев, непосредствено до парка Гео Милев, 1574 София, София, България

+359898875054
+359885979798

Месим, за да се смесим!

Вид:
Сдружение
Категории:
Основна информация

Мрежа Хлебни къщи обединява социално-културни центрове и фурни-социални предприятия, подкрепя и работи с уязвими групи. Хлебната къща е уютно, специално място, в което хората месят и споделят хляб, приятелства и истории с идеята, че около хляба всеки е равен.

Мрежата развива и предлага иновативни услуги като образователни месения за деца, тиймбилдинг за екипи и компании (бредбилдинг/Breadbuilding), алтернативно кариерно ориентиране за младежи, обучения за деца и възрастни (културна антропология за деца; световна кулинария и “Хлябове на света”), уникални събития като “Хляб на тъмно” водени от незрящи хора, празнуване на рождени дни.

Основният инструмент на въздействие е общностното месене на хляб, в което „месим, за да се смесим“. Участниците собственоръчно минават през всички стъпки на приготвянето на ръчен хляб с квас, рисувайки в брашно, замесвайки тесто, оформяйки фигури от тесто.

Хлебна Къща София – Фурна “НадЕжко” е и доказан модел на успешно социално предприятие, което обучава и наема хора от уязвими групи, и подпомага да има регулярни седмични безплатни социални и терапевтични месения и програми. Фурната предлага предлага уникален традиционен български квасен хляб с подбрани качествени продукти и други екологични и биологични храни.

Организацията създава и първата в света образователна бордна игра по социално предприемчество "Хлебари без граници"  за хора от всички възрасти и култури, вкл. хора с увреждания (http://thegame.bakerswithoutborders.net). 

Социалната кауза на Мрежа Хлебни къщи се изразява най-ясно в т.нар. Хлебна терапия – безплатна арт терапия за хора в неравностойно положение. Тя е насочена към преодоляване на проблема със социалното разделение и изолацията на хората с различен статус и специални нужди, който се състои в това, че те често нямат пресечни точки, ако не се създаде гостоприемна среда и не им се подаде ръка да се „смесват“ свободно. Хлебната къща се стреми да бъде такова пространство, отворено за всички хора - с увреждания, бежанци, деца в риск, хора със зависимости, възрастни хора, деца и семейства в риск - да месят хляб. Същевременно смесването се нуждае от креативен или терапевтичен метод, който да предразполага към обединение и да остава различията на заден план. 

Организацията се финансира от стопанската и социалната дейност от социалните предприятия фурни, които подкрепят хелбната терапия и дейностите с хора от уязвими групи; проектна дейност като водеща организация или партньор в различни български и международни проекти и световни инициативи; платени услуги и продажба на продукти (платени обучения и услуги, бредбилдинги/тиймбилдинги, образователни месения, играта "Хлебари без граници").

Мрежата поддържа и мрежа от доброволци - "хлебоволци", на които предлага обучение в "хлебните" методи и участие в инициативи и проекти на организацията. В Хлебните къщи се обучават и практикуват хора (социални работници, социални предприемачи, терапевти, студенти и др.) от различни държави, които планират да откриват сродни социални предприятия или да прилагат методите и програмите на организацията в техните страни.

Работно време

Работно време

Понеделник
09:00 - 19:00
Вторник
09:00 - 19:00
Сряда
09:00 - 19:00
Четвъртък
09:00 - 19:00
Петък
09:00 - 19:00
Индивидуални и групови занимания и услуги се предлагат и извън посочените часове, съобразени с нуждите и възможностите на клиентите, на територията на цялата страна.

Видеа

Мнения

Добавете Вашето мнение

Няма мнения за момента

Този уебсайт използва "бисквитки", за да гарантира най-добрата услуга за Вас.

Политика за използване на бисквитки

Политика за защита на личните данни