Преглеждания: 2608 Споделете

Таратанци

Таратанци
Таратанци 0 05 0

Средно от 0 гласувания

Вашия рейтинг

Лице за контакт
Ива Тодорова (+)

Банишора, 1309 София, София

+359883455537

Последвай стъпките.

Вид:
Фондация
Категории:
Основна информация

Ние сме Ема, Ива, Катя и Цвети - сплотен екип от четирима експерти в сферите: педагогика, дизайн, маркетинг, аудио и видео продукции. Събрахме се през 2014 г. по време на форума за социално предприемачество - “Идеите - това сме ние”, а година по-късно с подкрепата на Център Ринкър основахме Таратанци ООД - творческа организация с мисия да съхранява българския фолклор, превеждайки го на съвременен език. Пренасяме фолклора в днешно време и го използваме като средство за развитие на необходими в съвременния свят умения.

Дейността ни е разделена в три основни направления:

1) образователни игри и продукти,

2) образователни програми, тиймбилдинг услуги и

3) изследвания на фолклора.

Създаваме образователни игри и продукти, които представят българските народни хора̀ в нова, непозната светлина - чрез графични изображения на техните стъпки. Някои от продуктите ни са: Настолна мемори пъзел игра с 20 хора и Игра танцов пъзел, с който по забавен начин децата лесно научават основни движения от известни български народни хора̀. Подходяща е за обучения на групи до 15 деца.

Детските ни образователни програми сме насочили към деца на 7-10 години. Една такава програма е „Тинтири-минтири” - преживявания, базирани на фолклорни приказки, за развитие на съвременни умения. Под формата на ролева игра, преживяванията дават възможност на учители и родители да обсъждат с децата сериозни житейски теми, извлечени от сюжетите на приказките. Преживяванията ще се използват засилено именно в кризисни времена, защото помагат на родители и учители чрез приказките по-лесно да обясняват на децата си какво се случва в света и да им вдъхват успокоение.

През 2017 г. създадохме пътуваща изложба “Последвай стъпките” с придружаващи към нея събития, чрез които да започнем диалог за ролята на фолклора в модерния живот. Към момента изложбата е показана в над 15 градове и села в България и чужбина.

През 2019 г. основахме Фондация “Таратанци” като продължение на нашата нестопанска дейност и научни изследвания. В момента работим с международни организации и партньори в посока изследване на народни приказки от Балканите - прилики, разлики и основни послания в сюжета.

Уменията на всеки член от екипа са обединени от общата ни кауза за поднасяне на фолклора на съвременен език към младите хора, извличайки всички негови позитиви и мъдрост. Фолклорът е инструмент за разглеждане на реални житейски проблеми и търсене на начини за тяхното решаване. Народният фолклор притежава конкретни социално-психологически характеристики, в които е закодиран неговият познавателен и възпитателен потенциал. Този потенциал се съчетава с експертизата на екипа ни, за да създаваме висококачествени образователни продукти и програми в полза на обществото.

Видеа

Мнения

Добавете Вашето мнение

Няма мнения за момента

Този уебсайт използва "бисквитки", за да гарантира най-добрата услуга за Вас.

Политика за използване на бисквитки

Политика за защита на личните данни