Понеделник, 13 Май 2013 00:00

Програма за социално предприемачество обявяват БЦНП, ПАЦЕП и Фондация УниКредит

Написана от ФПББ

Българският център за нестопанско право, Програмен и аналитичен център за европейско право и Фондация УниКредит с подкрепата на Фондация „Америка за България" обявяват програма за социално предприемачество, включваща обучения по социално предприемачество и развитие на стопанска дейност от неправителствени организации, подготовка на бизнес план за стартиране на стопанска дейност и участие в конкурс за най-добър бизнес план. Медийни партньори на програмата са вестник Капитал и Offnews.bg.

Три неправителствени организациите ще си разпределят увеличеният награден фонд от 30 000 лева, предоставен от Фондация УниКредит и Фондация „Америка за България".

През 2012 г. в програмата се включиха 21 организации, от които седем достигнаха до финала и представиха своите бизнес планове пред авторитетно жури, съставено от бизнес лидери и потенциални инвеститори. Победителят, Фондация за социална промяна и включване получи награда в размер на 10 000 лева, а журито реши да даде две втори награди (всяка по 7 500 лева) на Българско дружество за защита на птиците и Фондация „Танцово изкуство-Илиев".

Описание на програмата
Програмата за социално предприемачество включва следните три етапа:

Първи етап – обучителни семинари, на които участниците ще се запознаят с основните теми, свързани с развитието на една идея и подготовката на бизнес план, както и с примери за успешен социален бизнес в България. В обученията освен презентации и съвети от практиката ще бъдат включени групови занимания и ролеви игри. Примерната програма е публикувана на уеб сайта trainings.bcnl.org.

Втори етап – след приключване на обученията участниците ще имат на разположение три месеца, за да подготвят собствените си бизнес планове. По време на този етап те ще могат да получат безплатни консултации и да задават конкретни въпроси на консултантите на конкурса.

Трети етап – разработените бизнес планове ще бъдат оценени и най-добрите от тях ще бъдат представени пред специално жури, което ще определи победителите. Отличените проекти ще получат финансиране.

За кого е подходящо да кандидатства
Инициативата е подходяща за всички неправителствени организации, които развиват или имат намерение да развиват стопанска дейност в подкрепа на своята мисия и цели. За участие могат да кандидатстват НПО, които:
·    съществуват повече от 1 година (т.е. регистрирани преди 30 юни 2012 г.);
·    имат най-малко два успешно изпълнени проекта/инициативи в последните 2 години;
·    имат годишни приходи над 10 000 лева за последната година (2012 г.) или повече от 30 000 лева за последните две години (2011 и 2012 г.).

В програмата може да се включат и организации, които са участвали в конкурса в предходни години, но не са получили награди.

Предимство при селекцията на участниците ще бъде давано на активни организации, които разполагат с добре подготвен екип и готовност да реализират бизнес идеята си. Основен критерий ще бъде мисията на организацията и връзката между нея и предложената идея за развиване на стопанска дейност.

Всички организации, които желаят да участват, трябва да попълнят формуляр за кандидатстване и да го изпратят на електронен адрес Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или по поща на адрес: София 1000, ул. „Добруджа" № 6, за БЦНП.

Формулярът се попълва и изпраща от официалният представител на съответната нестопанска организация. Моля бъдете кратки, ясни и конкретни при отговарянето на въпросите във формуляра – това ще Ви даде по-голям шанс при кандидатстването!

График
·    Срок за кандидатстване – 28 юни 2013 г.;
·    Обявяване на одобрените за участие кандидати – август 2013 г.;
·    Провеждане на първи обучителен семинар в София – 23-24 септември 2013 г.;
·    Провеждане на втори обучителен семинар в София – средата на октомври 2013 г.;
·    Период за подготовка на бизнес плановете – октомври, ноември и декември 2013 г.;
·    Представяне на най-добрите бизнес планове пред жури – февруари 2014 г.

За участие в обученията и конкурса одобрените кандидати трябва да заплатят такса в размер на 100 лв. Организаторите поемат разходите на участниците за нощувки, храна и кафе-паузи през времетраенето на обученията.

Краен срок за получаване на документите е 28 юни 2013 година.

Инициативата се организира с подкрепата на Фондация УниКредит и Фондация „Америка за България" в рамките на проект „Ефективни подходи към устойчивостта на НПО".

 
За Контакти

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
тел.: 02/981 66 17; 02/ 988 81 66


Документи за участие, можете да изтеглите тук.

Прочетена 1851 пъти

Оставете коментар

Този уебсайт използва "бисквитки", за да гарантира най-добрата услуга за Вас.

Политика за използване на бисквитки

Политика за защита на личните данни