Понеделник, 25 Май 2020 13:29

Български център за нестопанско право обяви оздравителна програма LET‘s GO за НПО и социални предприятия

Написана от Форум

Обявеното извънредно положение и наложените ограничителни мерки заради разпространението на COVID-19 доведоха до промяна в бизнес средата и до нарастване на социалните нужди в обществото. Социалните предприятия са предимно микробизнеси, които функционират на границата и на двете сфери – бизнес и социална. Поради това последиците на кризата се отразяват на начина им на функциониране в средносрочен и дългосрочен план.

В същото време, именно социалното предприемачество е призовано да предложи устойчиви решения за справяне с проблеми от обществено значение, повечето от които съществуващи и преди кризата, но задълбочили се в следствие от нея.

Програмата е отворена за кандидатстване до 4 юни включително.

 

Оздравителната програма цели:

  1. Да стимулира и подкрепи развитие на социалното предприемачеството в отговор на променящата се среда и обществени нужди;
  2. Да елиминира риска от преустановяване на дейност на социални предприятия;
  3. Да предостави индивидуална подкрепа за всяко социално предприятие-участник като част от процес, приложим за планиране и развитие на дейността по принцип;
  4. Да даде възможност за финансова подкрепа, която да се използва за устойчивостта на социалнопредприемаческите дейности.
 
ЗА ОЗДРАВИТЕЛНАТА ПРОГРАМА:

Оздравителната програма е адаптираният вариант на деветгодишната програма на БЦНП „Предприемачество за нестопански организации“, който ще се реализира през 2020 г.  Компактна, фокусирана и интензивна подкрепа, която да адресира конкретните нужди на всяко социално предприятие-участник с оглед на плановете му за развитие в условията на криза.

През април 2020 г. БЦНП инициира създаването на ФОНД: Социални предприятия, който се реализира с подкрепата на фондация "Америка за България", УниКредит Булбанк, TELUS International Europe и Аксенчър България. За да отговорим на необходимостта от бързи действия и новите нужди, развихме подкрепата си за социалните предприятия в три направления:

  1. Спасителна програма: SAVE the SAVIORS
  2. Оздравителна програма: LET’s GO
  3. Насърчаване изкупуване продукцията на социалните предприятия чрез www.DarPazar.bg  

Всичко за програмата - на сайта на БЦНП

Прочетена 1188 пъти

Оставете коментар

Този уебсайт използва "бисквитки", за да гарантира най-добрата услуга за Вас.

Политика за използване на бисквитки

Политика за защита на личните данни