Сряда, 28 Май 2014 08:29

Конкурс за участие в програма за социално предприемачество за нестопански организации

Написана от ФПББ

Най-добрите три бизнес плана ще получат 30 000 лева, за да развият идеите си


Българският център за нестопанско право, Програмен и аналитичен център за европейско право и Фондация УниКредит с подкрепата на Фондация „Америка за България" обявяват програма за социално предприемачество, включваща обучения по социално предприемачество и развитие на стопанска дейност от неправителствени организации, подготовка на бизнес план за стартиране на стопанска дейност и участие в конкурс за най-добър бизнес план.

 

Три неправителствени организациите ще си разпределят награден фонд от 30 000 лева, предоставен от Фондация УниКредит и Фондация „Америка за България".

През 2013 г. в програмата се включиха 24 организации, от които осем достигнаха до финала и представиха своите бизнес планове пред авторитетно жури, съставено от бизнес лидери и потенциални инвеститори. Победителят, Сдружение Трансформатори получи награда в размер на 12 000 лева, а журито реши да даде две втори награди (всяка по 9 000 лева) на Сдружение „Закрила, Обич и Вяра", Търговище и Сдружение „Прегърни ме", София.

 

Вижте защо трябва да се включите тук.


Описание на програмата

Програмата за социално предприемачество включва следните три етапа:

 • Първи етап – обучителни семинари, на които участниците ще се запознаят с основните теми, свързани с развитието на една идея и подготовката на бизнес план, както и с примери за успешен социален бизнес в България. В обученията освен презентации и съвети от практиката ще бъдат включени групови занимания и ролеви игри. Примерната програма е публикувана на уеб сайта trainings.bcnl.org.
 • Втори етап – след приключване на обученията участниците ще имат на разположение три месеца, за да подготвят собствените си бизнес планове. По време на този етап те ще могат да получат безплатни консултации и да задават конкретни въпроси на консултантите на конкурса.
 • Трети етап – разработените бизнес планове ще бъдат оценени и най-добрите от тях ще бъдат представени пред специално жури, което ще определи победителите. Отличените проекти ще получат финансиране.

 
За кого е подходящо да кандидатства

Инициативата е подходяща за всички неправителствени организации, които развиват или имат намерение да развиват стопанска дейност в подкрепа на своята мисия и цели. За участие могат да кандидатстват НПО, които:

 • - съществуват повече от 1 година (т.е. регистрирани преди 30 юни 2013 г.);
 • - имат най-малко два успешно изпълнени проекта/инициативи в последните 2 години;
 • - имат годишни приходи над 10 000 лева за последната година (2013 г.) или повече от 20 000 лева за последните две години (2012 и 2013 г.).

 
В програмата може да се включат и организации, които са участвали в конкурса в предходни години, но не са получили награди.

Предимство при селекцията на участниците ще бъде давано на активни организации, които разполагат с добре подготвен екип и готовност да реализират бизнес идеята си. Основен критерий ще бъде мисията на организацията и връзката между нея и предложената идея за развиване на стопанска дейност.

Всички организации, които желаят да участват, трябва да попълнят формуляр за кандидатстване и да го изпратят на електронен адрес Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или по поща на адрес: София 1000, ул. „Христо Белчев" № 3, за БЦНП.

Формулярът се попълва и изпраща от официалният представител на съответната нестопанска организация. Моля бъдете кратки, ясни и конкретни при отговарянето на въпросите във формуляра – това ще Ви даде по-голям шанс при кандидатстването!

 

График

 • Срок за кандидатстване – 20 юни 2014 г.;
 • Обявяване на одобрените за участие кандидати – август 2014 г.;
 • Провеждане на първи обучителен семинар в София – 29-30 септември 2014 г.;
 • Провеждане на втори обучителен семинар в София – 13-14 октомври 2014 г.;
 • Период за подготовка на бизнес плановете – октомври, ноември и декември 2014 г.;
 • Представяне на най-добрите бизнес планове пред жури – февруари 2015 г.

 

За участие в обученията и конкурса одобрените кандидати трябва да заплатят такса в размер на 100 лв. Организаторите поемат разходите на участниците за нощувки, храна и кафе-паузи през времетраенето на обученията.
Краен срок за получаване на документите е 20 юни 2014 година.

Инициативата се организира с подкрепата на Фондация УниКредит и Фондация „Америка за България" в рамките на проект „Ефективни подходи към устойчивостта на НПО".

Документи можете да изтеглите от сайта на БЦНП.

Прочетена 1416 пъти

Оставете коментар

Този уебсайт използва "бисквитки", за да гарантира най-добрата услуга за Вас.

Политика за използване на бисквитки

Политика за защита на личните данни