Понеделник, 21 Декември 2015 00:00

Защитеното кафене на Фондация „Светът на Мария“ е носител на Голямата награда за социално предприемачество 2015 на МТСП

Написана от ФПББ

Фондация „Светът на Мария" спечели първа награда в конкурса на Министерството на труда и социалната политика „Годишни награди за социална иновация в подкрепа на социалната икономика 2015 г."

Наградата за „Социална иновация за повишаване на жизненото равнище" беше връчена за Защитеното кафене към Дневния център, като ефективен и работещ модел на трудова заетост, място за трудова рехабилитация и усъвършенстване на трудови и социални умения, съобразени с индивидуалните потребности на заетите в него хора с интелектуални затруднения.

 

На второ място седемчленното жури на конкурса постави великотърновското социално предприятие „Работилница на мечтите“, а третото място беше отредено за социалното предприятие  "Ния-Милва" ЕООД от Хасково, което произвежда био козметика за хотелиерството.

В пилотния брой на конкурса, освен трите награди в категория „Социална иновация за повишаване на жизненото равнище“, бяха връчени още по две „специални“ и по две „поощрителни“ награди.

Първата беше връчена на кооперацията на трудоустроените - „Черноморка” – Бургас, в която хора с увреждания произвеждат бебешко и детско облекло от естествени материали, а втората - на сдружение „Враца софтуер, общество“, което осигурява безплатни курсове по ИТ технологии.

Двете допълнителни „специални“ награди отидоха при Международния съвет на самодейните средища за програмата им „Мрежа Хлебни къщи“, в рамките на която организацията провежда безплатни социални програми за хлебна терапия и трудова и социална интеграция на деца и възрастни с увреждания и при младите изследователи Кристина Цветанова и Слави Славев за технологичната им разработка – таблет за незрящи – BLITAB.

"Социалното предприемачество и иновации са жизнени и устойчиви. Много са хората, които си влагат времето, усилията и знанията в това да започнат икономическа дейност, която да е насочена към хора в затруднено положение и да се самоиздържа - каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. - Като оценяваме това, ние от Министерството на труда и социалната политика учредихме тези награди, за да покажем още веднъж добрите примери. Желанието ни е да дадем още повече видимост, като отличим тези, които вече работят и дават резултати. С тези награди ще се стремим и занапред да разпалваме искрата у всички, които искат да се занимават със социално предприемачество“. В края на церемонията, министър Калфин изрази надеждата си, че тези награди ще се превърнат в традиция. „Първите носители надявам се да бъдат последвани и от други през следващите години, за да докажем, че имаме ниша, която действително е жизнена и показва солидарността в обществото и то по един убедителен начин“.

 

Прочетена 961 пъти

Оставете коментар

Този уебсайт използва "бисквитки", за да гарантира най-добрата услуга за Вас.

Политика за използване на бисквитки

Политика за защита на личните данни