Четвъртък, 26 Януари 2017 08:56

Седем предприемачи ще участват в Големия финал на Rinker's Challenge #3

Написана от BCause

До обучителната програма на третото издание на Rinker's Challenge достигнаха 13 от 120 кандидати. През изминалите три месеца с тях работиха pro bono експерти с опит в продажбите, финансите, маркетинга. Седмина ще участват в Големия финал на Rinker's Challenge #3 на 26 януари 2017. Те ще защитят своите бизнес проекти пред журито на конкурса и членове на управителния съвет на фондация BCause. Трима ще получат безвъзмездно финансиране от до 20 000 лева и едногодишна помощ от експерт. Обявяването на победителите ще стане същия ден в Сцена-клуб „Максим“.

Кои са седемте финалисти?

Хляб за живот – И в това издание на конкурса Rinker’s Challenge се носи ухание на пресен хляб с квас – този път от Банкя. Ваня Гошева започнала да прави „жив” хляб, за да се справи с тежката мигрена на 8 годишния си син. Приятели я окуражили да се посвети на този занаят и само няколко месеца по-късно тя вече прави средно 60-70 хляба на ден, страхотен козунак и доставя редовно до десет детски градини – нейната цел е всяко дете да се храни с жив хляб, защото хармонията в коремчето подрежда и главата. С финансирането планира поне да утрои производството си. „Когато не съм приготвила хляба с достатъчно дълга ферментация, мигрената на сина ми се връща. Правя хляб като за моето дете!”

Power Pops – С двете думи в името на продукта си Светла и Александър веднага го характеризират – попсикъли, които дават сила. Замразените плодовите десерти (popsicles) са немлечни сладоледи, обвързани с кауза – отделят средства за представяне и подкрепа за правата на различни общности и групи. Едновременно с това power pops са здравословни, без алергени и изкуствени оцветители, напълно натурални – напълно подходящи за „нещо сладичко” за деца и възрастни, които трябва да внимават със захарта и купчината Е-та на етикетите. Сладоледите вече имат своята премиера и първи клиенти-привърженици на Sofia Pride, Сладоледения фестивал и още няколко улични събития и фестивали през изминалата година. Power Pops ще използват наградата и помощта през следващата година, за да увеличат производството си, да отворят магазин и осигурят постоянни доставки.

Пишман турист е продукт на петия форум „Идеите това сме ние” на Обединени идеи за България. Екипът „Околна следа” получи участието си в Rinker’s Challenge #3 като награда и навлезе дълбоко в развитието на идеята си за занимателна игра за формиране на знания и поведение, опазващо природата. Играта ще бъде подходяща за туристи с начален опит, за семейства и ученически групи, които опознават природата на България, играейки.

Сире-НЕКА – Производство и търговия с немлечен продукт от кашу, който външно прилича на сирене. Семейната фирма на Николай, Стиляна и Мария постоянно търси варианти за добро и наистина вкусно хранене за хора с непоносимост към лактоза, вегани или просто кулинари-експериментатори. Смляното кашу ферментира подобно на сиренето от мляко, притежава фин и засишащ вкус и може да бъде включено в рецептите на най-разнообразни ястия в национална и чужда кухня. Планът е „сиренцето от кашу” да започне да се прави в по-големи обеми и в самостоятелен цех, да задоволява нуждите на потребителите си в София и да надникне към пазари извън София и страната.

Епик турс – Група запалени пътешественици правят туристически проект за София като за свои приятели. За чужденците, които искат не просто да разгледат забележителност, но и да усетят ритъма и дъха на живота в нашата столица, те предлагат самоизпълними градски маршрути. Маршрути без гид, по твой избор на време и ред. Три в едно – туристически тур, лов за съкровища, книга-игра – маршрутите на Епик тур може да обиколите сам, но най-добре в група, да видите църквите и паметниците, но и парковете, местата на малки групи, любимите кътчета на артисти или авантюристи и да изживеете еден ден в София. Плановете на екипа са бързо да допълнят продукта си с мобилна версия и скоро да се преместят в Пловдив и други градове.

Анализатор.бг – Във вените на Добрин текат числа, статистиката прави очите му да искрят, числата се подреждат стройно под пръстите му. Когато ги видите и вие започвате да обичате числата и анализите, така въздейства той на хората. Добрин има план – да помага на малки и средни фирми да правят таргетирани пазарни проучвания на достъпна цена, като забавлява и създава общности по интереси сред респондентите. Анализаторът използва разнообразни въпроси, на които отговаряш за забавление или в търсене на „сродна душа” и приятели. Между тях са и въпросите, чиито отговори, разпределени по демография, география и т.н. интересуват живо компаниите.

Сърф партнърс – Алуупа, дами, облеклата за сърф са готини и секси! Неопреновите облекла за летни водни спортове на семейство Сергей и Илияна впечатляват с ярки цветове, аксесоари, връзки и панделки в наистина запомнящ се дизайн, с които дамите подчертават физиката си и определено се различават. Сърф партнърс имат план за глобално представяне и завладяване на дамското сърце по плажовете от Варна до Маями. С наградата предприятието ще допълни оборудването си и ще може да предлага облеклата си по индивидуален модел по мярка на клиента и да разшири асортимента си с мъжки, детски неопрени и бански костюми.

Журито на Rinker's Challenge #3 включва Виолина Маринова  - главен изпълнителен директор на Банка ДСК, Егберт Вурман - Главен изпълнителен директор на ING Bank, Николай Филипов -собственик и управител на веригата магазини за мобилни телефони и електронна техника "Хенди-Тел" ЕООД, Жулиета Хубенова - управител на СмартА Груп ЕООД, Емил Георгиев - създател и изпълнителен директор на маркетинг агенция ДеКони, Николай Ярмов - основател и изпълнителен директор на CEED България, Йоанна Николова - телевизионен журналист, Bloomberg TV Bulgaria, Александър Хинков - съосновател на „Младите успели българи“.

Център "Ринкър" за предприемачество и обучения към Фондация BCause е основан е през 2014 г. с финасовата подкрепа на Фондация КАФ Америка. Мисията на Център „Ринкър“ е да подкрепя и развива духа на предприемачеството в България.

Медийни партньори на Rinker's Challenge #3 са BloombergTV България и Uspelite.bg

Прочетена 953 пъти
Още в тази категория: « Филм на БНТ „Социално предприемачество или бизнес с мисия" „Социална мрежа за земеделски производители“ e проектът победител в академия „Иновация в действие“ 2016 »

Оставете коментар

нагоре

Изпрати новина

Този уебсайт използва "бисквитки", за да гарантира най-добрата услуга за Вас.

Политика за използване на бисквитки

Политика за защита на личните данни