Вторник, 28 Февруари 2017 13:06

Представители на социалното предприемачество се срещнаха с министъра на икономиката

Написана от BCause

Елица Баракова връчи на министъра документите на Форум „Социални предприятия в България“ - Пътна карта и Индекс на социалното предпиремачество.

Министърът на икономиката Теодор Седларски се срещна с представители на социалното предприемачество в България. Участниците имаха възможност да представят проектите, по които работят и проблеми, които срещат по време на своята работа.

„Подкрепата на предприемачеството е една от основните задачи, която си поставяме в нашия кратък мандат. Целта на първата ни среща с вас е да набележим заедно най-важните стъпки, идеи и проекти.” Това заяви министър Седларски при откриването на дискусията, инициирана за първи път в Министерството на икономиката.

Елица Баракова, изпълнителен директор на фондация BCause, връчи на министъра Пътната карта за насърчаване и развитие на социалните предприятия в България (2015-20120) и Индекса за оценка на средата за развитие на СП в България. Двата документа са разработени от Фондация BCause и Българския център за нестопанско право след консултации с представители на неправителствени организации, ангажирани в темата за развитие на социалното предприемачество - членовете на Форум "Социални предприятия в България", както и представители на държавни институции, имащи отношение към предвидените мерки (Министерство на труда и социалната политика, Агенция по заетостта, Агенция за хора с увреждания, Агенция за малки и средни предприятия).

Елица Баракова представи съдържанието на двата документа и посочи, че социалното предприемачество у нас е в началото на своето развитие и за да има растеж, е необходимо много учене. Тя подчерта, че подкрепата на Министерството на икономиката е необхoдима, включително за разпространяване на добрите примери.

Баракова напомни позицията на Форум „Социални предприятия в България“, че финансиращите програми трябва да бъдат повече в един цикъл и че не бива да се създава конкуренция за тази подкрепа между предприемачите и общините.

„Вярвам, че частните инвеститори и в България, като в другите държави, ще обърнат поглед към този сектор, ако го опознаят – каза Елица Баракова. - Затова очаквам от Министерството да направи нещо този процес да бъде ускорен“.

В отговор на това, Икономическото министерство пое ангажимент, съвместно с ИАНМСП, да организира конференция за социалното предприемачество, която да даде по-широка публичност и информативност за добрите практики до момента у нас. Министерството предложи да се направи пакет или портфолио с успешни примери, които да се предоставят на инвеститорите, и по този начин да послужат като инструмент за подпомагане връзката между социалните предприемачи и институциите.

На срещата присъстваха още заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, директорът на Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност", Ивелина Пенева, зам.-директорът на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАМСП), съветникът на министър Седларски Васил Караиванов и експерти от Министерството на труда и социалната политика. От страна на бизнеса присъстваха Ива Цолова, член на Управителния съвет на ABLE, Юлия Георгиева, мениджър проекти на Сдружение "Тук-Там", Юрий Вълковски, директор на фондация "Промяната", част от мрежата на Reach for Change, Боряна Велкова от "Обединени идеи за България", Ашод Дерандонян от "Заслушай се", Явор Гочев от Лечение без граници и Български кариерен форум и  и др.

Участниците в дискусията се обединиха около няколко предложения за успешното развитие на социалните предприятия в България, а именно: насърчаване и устойчивост, равно третиране, създаване на условия за взаимодействие, консултации, открит диалог, както и споделяне на отговорността между всички заинтересовани страни. Предприемачите поставиха и въпроса за намаляване на административната тежест чрез осигуряване на пакет от насърчителни мерки, както и предвиждане на бързи и финансово достъпни административни  процедури.

Прочетена 976 пъти

Оставете коментар

Този уебсайт използва "бисквитки", за да гарантира най-добрата услуга за Вас.

Политика за използване на бисквитки

Политика за защита на личните данни