Понеделник, 27 Ноември 2017 07:19

CESAwards2017: стартъп на годината е унгарската компания Turbine AI

Написана от Форум

Три български компании - Bee Smart Technologies,  LAUNCHub Ventures и Puzl Coworking - са сред победителите в регионалния финал на CESAwards.

Унгарската Turbine AI спечели наградата за "Стартъп на годината" в четвъртото издание на европейската стартъп надпревара Central European Startup Awards. Компанията е основана от молекулярни биолози и биоинформатици, които работят за намирането на по-бързи и по-ефективни решения в областта на разработването на лекарства за рак.

Конкурсът се организира от Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE) като част от поредица събития в Централна и Източна Европа и отличава най-добрите бизнеси от региона в 12 категории. Победителите във всяка от тях ще се състезават на глобалните финали в Китай през 2018 г.

Технологичният стартъп Bee Smart Technologies, който разработва система за наблюдение, записване и анализиране на условията и качеството на живота в пчелните кошери, спечели регионалната надпревара за "Най-добър стартъп в областта интернет на нещата". Наградата на LAUNCHub Ventures е за "Инвеститор на годината", а отворилото врати през 2015 г. в София Puzl CowOrKing е отличено като "Най-добро споделено пространство" в региона.

За най-добра програма за развитие на стартиращи компании журито определи словенския ABC Accelerator.

"Най-добра стартираща компания със социална насоченост" е румънската SoWat, която разработва преносими системи за пречистване на вода чрез механични процеси и без използването на химикали. Всяка от системите им може да набави достатъчно питейна вода за 5000 души на ден при месечна цена от едва 0.05 евро цена на човек.

В категорията "Най-добра стартираща компания в сферата на FinTech" спечели австрийската Bitpanda, която поддържа дигитална платформа за търговия с различни активи, включително и криптовалути, с интегрирана услуга за онлайн портфейл.

Австрийско дружество е носител и на отличието за най-добра стартираща компания в сферата на умните градове (Smart City) – пилотният проект на Symvaro носи наименованието WATERLOO и има за цел да помогне на доставчиците на вода да организират по-добре дейността си.

Призът за "Най-добра нова стартираща компания" получава унгарската EVA Vision. Дружеството разработва умни говорещи очила с вградена камера, предназначени за хора с нарушено зрение. Системата може да разпознава текст и обекти, както и да навигира притежателя си в градска среда.

За основател на годината журито определи Сара Кошлинска от Полша. Тя е главен изпълнителен директор на fintech стартъпа Limitless, който разработва мобилно приложение за микроинвестиции, насочено към финансови институции, които искат да ангажират младите хора от поколението на хилядолетието (т.нар. millennials).

Специалната награда на публиката, спечелена след онлайн вот с над 15 хил. събрани гласа, е за полската Billon. Тя предлага услуга за конвертиране на кеш в дигитални пари, които след това могат да се прехвърлят между индивидуални потребители или бизнеси без допълнителни транзакционни такси.

Прочетена 1269 пъти

Оставете коментар

Този уебсайт използва "бисквитки", за да гарантира най-добрата услуга за Вас.

Политика за използване на бисквитки

Политика за защита на личните данни