Четвъртък, 08 Март 2018 09:27

Евродепутатът Ева Майдел: Трябва ни масово предприемачество и институциите могат да го стимулират

Написана от Форум

България и Европа имат нужда от масово предприемачество, за да имат висок жизнен стандарт и в бъдеще, и институциите могат да допринесат. Това заяви българският евродепутат Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) по време на откриващата си реч на конференцията по предприемачество "Следвай идеите си - стани предприемач" на 6 март 2018.

В Европа само 37 на сто от хората имат предприемаческа нагласа, докато в САЩ процентът е 52 на сто. Можем да стимулираме предприемачеството, като от една страна улесним тази една трета от населението да развива бизнес, а от друга увеличим броя на предприемачески настроените хора, е посочила Ева Майдел.

На събитието, част от календара на българското председателство на Съвета на ЕС, са говорили министърът на икономиката Емил Караниколов, високопоставени представители на Европейската комисия, български и европейски предприемачи и инвеститори.

eva maydell 2

"Европейските институции могат да спомогнат много за стимулирането на предприемачеството, особено що се отнася до премахване на пречките пред единния пазар и улесняване на достъпа до финансиране. Но освен това работим и за регулации, помагащи, например, на предприемачите да започнат отново бизнес чрез безусловно освобождаване от дълговете им от предходен фалит в рамките на максимум 3 години", е допълнила Ева Майдел, която работи по важни инициативи за стимулиране на предприемачеството като плана за инвестиции "Юнкер", завършването на Единния цифров пазар и промотирането на предприемаческо образование чрез платформи като Образование България 2030.

"България вече има добра стартъп среда, имаме своите примери за успешни изходи на предприемачи, създали компания и продали я за доста повече от вложенията си, имаме фондове за рисково и дялово финансиране като Eleven и Launchub, имаме акселератори като този на Start it Smart, мотивационни лекции и събития по темата почти всеки ден и то не само в 1-2 града," е заявила още тя.

Ева Майдел СНИМКИ: ПП ГЕРБ

Прочетена 409 пъти

Оставете коментар

Този уебсайт използва "бисквитки", за да гарантира най-добрата услуга за Вас.

Политика за използване на бисквитки

Политика за защита на личните данни