Понеделник, 21 Май 2018 15:53

Шотландската верига Social Bite изгражда селище за бездомни

Написана от Форум

Шотландската верига кафенета "Соушъл байт" (Social Bite), която наема бездомници на работа и разработва схема за предоставяне на безплатна храна на хората, които спят на улицата, направи още една стъпка напред и изгради селище с 11 къщи в Шотландия, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА. Повече от 20 бездомни ще бъдат настанени в новото селище на север от шотландската столица Единбург. То е построено от "Соушъл байт" през 2012 г.

"Създадено беше нещо специално", каза министърът на общностите, социалната сигурност и равните права на Шотландия Анджела Констънс при официалното откриване на селището. "Строим не само къщи, а домове, строим общност, която ще окаже подкрепа и ще позволи на хората да изградят живота си отначало."

Първите шестима души ще се преместят в селището следващия месец. То е построено върху земя, дадена под наем за четири години от Градския съвет на Единбург. Сглобяемите къщи, които имат живот до 100 години, могат да бъдат преместени, ако градският съвет реши да не подновява наема.

Основателят на "Соушъл байт" Джош Литълджон твърди, че бездомните хора са били пренебрегвани от политиците твърде дълго време.

Има 11 000 бездомни домакинства в Шотландия според данни на правителството и броят им нараства постоянно от 2015 г. Миналата година шотландското правителство обеща 50 милиона паунда (67.53 милиона долара) за финансирането на схемите за превенция на бездомността през следващите пет години.

 

Прочетена 348 пъти

Оставете коментар

Този уебсайт използва "бисквитки", за да гарантира най-добрата услуга за Вас.

Политика за използване на бисквитки

Политика за защита на личните данни