Събота, 09 Юни 2018 08:59

Фондация BCause излезе със становище по Проект на Закон за предприятията на социалната и солидарна икономика

Написана от Фондация BCause

На 11 май 2018 г. бе публикуван за обществено обсъждане проект на Закон за предприятията на социална и солидарна икономика. Той бе резултат от близо тригодишна дискусия по темата за регулацията на социалното предприемачество в рамките на междуведомствена работна група по социална икономика към Министерство на труда и социалната политика, в която участва и фондация BCause.

Заедно с колегите от БЦНП като членове на Форум ''Социални предприятия в България'' се опитвахме чрез поредици от срещи да представим гледна точка на гражданските организации, които развиват свързани с мисията си стопанска дейност, основните им затруднения при започване и поддържане на дейността на техните социални предприятия.

Настоящият проект за закон съдържа елементи, които поставят под въпрос доколко законът би постигнал поставените цели: "развитието на социалната и солидарна икономика като стопански отрасъл, което ще подобри достъпа до заетост и обучения на хората от уязвимите групи, ще създаде условия за повишаване на техния жизнен стандарт и ще намали социалното неравенство."

На 8 юни 2018 Фондация BCause изпрати свое становище по проекта за закона. В него продължаваме да настояваме за по-ясно дефиниране на социалните предприятия и предлагаме по-широко разбиране за социална добавена стойност. В проекта като индикатори за социална промяна се използват единствено два - за брой наети хора и обем на реинвестирана печалба. BCause вярва, че освен тях, значение имат множество други показатели как работата на едно предприятие променя перспективите за достоен живот пред хора в уязвимо положение, намалява човешкия отпечатък върху природатата и ресурсите или прави достъпни нужни стоки и услуги.

Фондация BCause се присъединява към становището на Българския център за нестопанско право, изпратено на 29 май по проектозакона.

Пълният текст на становището на BCause

Прочетена 300 пъти

Оставете коментар

Този уебсайт използва "бисквитки", за да гарантира най-добрата услуга за Вас.

Политика за използване на бисквитки

Политика за защита на личните данни