Петък, 28 Юни 2019 16:51

Петима са победителите в Rinker Youth Challenge на Фондация BCause и Фондация Citi

Написана от Rinker

Награден фонд от 80 000 лева разпредели журито от предприемачи. Oрганизаторите се ангажират с менторска подкрепа за всички стойностни проекти на финалистите

Фондация Citi и Фондация BCause обявиха отличените проекти в партньорската програма Rinker Youth Challenge, която насърчава предприемачеството сред младите хора в България.

Три бизнес проекта получиха награди от по 20,000 лева. Това са Business Advisor на Елислав Атанасов, Zero Wave на Денимир Димитров и Блажка Трепетанова и PIXI Photobooks на Ирина Ганева-Бочкова и Ивана Попова. Две награди от по 10,000 лева бяха присъдени на BingeOFF  на Жасмина Гевезиева и Платформата Тинузавър на Невен Боянов и Олег Каменщик.

RYC2019 BusinessAdvisor

Business Advisor е компания, която помага на бизнеса да се справи с бюрокрацията, като използва модерни технологии за автоматизация. Посредством тяхната платформа можем да получим различни административни процедури като вписвания в регистри, получаване на разрешения или лицензи, счетоводно обслужване, изработка на сайтове, подготвяне на общи условия и документация за защита на личните данни.

RYC2019 ZeroWave

Zero Wave има за цел да помогне на всички заведения, кетъринг фирми и хора, които използват пластмасови чинийки и прибори, да се отърват от тях. Компанията предлага биоразградими и ядливи чинии и прибори, като ги произвеждат от остатъчния малц от производството на бира. Така решават два проблема – на пивоварните и на заведенията и фирмите за бързо хранене.

RYC2019 PIXI

PIXI Photobooks е компания за дигитални фото албуми. Платформата позволява да изберем снимки от своя телефон, подрежда ги в стилен албум, който бива разпечатан и доставен до нашата врата.

RYC2019 BINGEoff

Binge OFF е компания, която помага на страдащите от хранителното разстройство Binge Eating Disorder. Платформата предлага месечни персонални програми и видео обучения, основани на система от научнодоказани, устойчиви и измерими методи от поведенческата психология, гъвкава диета и тренировъчен режим. Създателката й Жасмина Гевезиева, която лично е преживяла и заболяването, и лечението, днес е Републикански шампион по силов трибой в категория до 52 кг.

RYC2019 Tino

Тинузавър предлага инструменти и пособия за провеждане на мултидисциплинарни обучения комбиниращи физика, математика и информатика в учебна програма със силна практическа насоченост и елементи на предприемачество. Платформата развива СТЕМ умения в подрастващите и дава възможност на учители и ученици сами да направят и да програмират първите си умни устройства, които могат да изпълняват редица команди и задачки.

RYC2019 Cashew i UrbaCulture

Бяха връчени и две поощрителни финансови награди от по 550 лева. Сумата за едната събраха самите участници в Акселератора и те сами определиха кой от тях да я получи, а втората бе финансирана от екипа на фондация BCause. Чекa си разделиха UrbaCulture - компанията за ядливи градски градини на Илона Ангелова и Никола Василев, и Cashew - лимитирана серия чанти от рециклирани платове на Невена Хинкова.

Програмата Rinker Youth Challenge цели да подкрепи развитието на предприемаческо мислене и лидерски умения сред младите хора, да ги вдъхнови и подготви за успешна реализация на бизнес идеите им  и да им помага в първите и най-трудни стъпки в предприемаческото им начинание. Фондация Citi финансира програмата чрез глобалната инициатива Pathways to Progress (Пътища към прогреса), която подкрепя развитието на лидерски умения и предприемачески светоглед у младежите, за да могат да се реализират на пазара на труда през 21 век. Фокус на програмата са социалните стартиращи предприятия.

"Фондацията Сити насочва своите усилия към инвестиции в младежки програми, които не само подпомагат успешното развитие на младите хора, но и имат осезаем  социален ефект. Журито беше много впечатлено от устрема и целенасочеността, с която екипите представяха своите бизнес идеи. От проектите беше видно силното желание на младежите за промяна и подобряване, както на бизнес и образователната среда, така и на качеството на живот. Конкуренцията беше силна и се радваме, че с програмата достигнахме до толкова мотивирани млади хора, които преследват мечтите си" – поздрави участниците Станислава Танева, управляващ директор на Ситибанк в България - "Ситибанк ще продължи да ги подкрепя със съвети, защото работата им тепърва предстои".

Чрез национални и регионални медии, публикации и видео-истории в социалните мрежи Програмата успя да достигне до хиляди хора с интерес към предприемачеството и устойчивите социални проекти. С 482 младежи работихме директно, в 7 локации, с участието и примера на 32 вдъхновяващи предприемачи и лектори.

След регионалните форуми „Влез в Предизвикателството!“ в София, Варна, Бургас, Велико Търново, Пловдив; информационните срещи в Горна Оряховица, Габрово и София на поканата ни с кандидатури отговориха близо 300 човека, обединени в 94 екипа. 130 от тях, или 60 екипа взеха участие в Миксера – преакселератора на програмата и работиха 4 дни върху развитието на идеите си и тяхната приложимост. След нов подбор 20 екипа спечелиха място и взеха участие в нови 5 дни на учене, практическа работа и изглаждане на бизнес моделите си в Акселератора на програмата. 18 екипа завършиха бизнес плановете си и се изправиха пред въпросите на журито, което се затрудни доста при избора си.

Ето кои бяха членовете на журито, които обещаха да подкрепят със съвети всички финалисти: Елвин Гури, предприемач и инвеститор с опит в областта на финансовите услуги, главен изпълнителен директор на Empower Capital Advisors; Георги Александров, управляващ директор на Oracle България; Георги Ангелов, уеб дизайнер, лектор и предприемач, управлява студио за уеб дизайн IDIT WEB; Николай Тодоров – предприемач, победител в Rinker’s Challenge 2017 с проекта си деликатес от заквасено кашу – Delishu, което вече се предлага на три континента; Николай Ценков, управител на Общински гаранционен фонд, София, Теодор Седларски, декан на Стопанския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ от 2015 година, член на надзорния съвет на София Тех парк. Станислава Танева, управляващ директор на Ситибанк в България, Димитър Димитров от „Корпоративно и инвестиционно банкиране” в Ситибанк България и Елица Баракова, изпълнителен директор на Фондация BCause и Център "Ринкър" представляваха организаторите в журито.

"Програми като тази не просто подкрепят няколко стойностни проекта с добри шансове за икономически успех. По пътя до финала ние успяхме да покажем на стотици младежи, че с инициативност, смелост и труд могат да постигнат успех в начинанията си и да се чувстват пълноценни и щастливи личности." – благодари за подкрепата от Фондация Citi Елица Баракова, директор на Фондация BCause.

Прочетена 325 пъти

Оставете коментар

Този уебсайт използва "бисквитки", за да гарантира най-добрата услуга за Вас.

Политика за използване на бисквитки

Политика за защита на личните данни