Събота, 01 Февруари 2020 14:38

Таханджийницата 'Атанас и фамилия' е големият победител в Академия за местни предприемачи 3.0

Написана от Rinker

Наградният фонд от 25 хиляди лева бе спечелен от четири бизнес проекта

На 30 януари 2020 се проведе финалът на третото издание на Академия за местни предприемачи. Участниците в акселератора на Център „Ринкър“ към Фондация BCause бяха 14, а 13 от тях представиха своите бизнес проекти пред журито.

tahan

В много силна конкуренция бяха излъчени четирима победители. Голямата награда от 10 000 лева  и едногодишна менторска помощ спечели таханджийница "Атанас и фамилия". Това е семеен бизнес,  в град Харманли, който възражда многовековната традиция в производството на тахан. Сусам, лешник, бадем - това не са просто ядки, а полезният "течен шоколад" богат на минерали, полезни мазнини, сила и енергия. София Нейчева и Павел Тръндев, брат и сестра, приготвят всички видове тахан от сурови ядки, за да се запазят техните полезни вещества, а по стара технология чрез "двойно смилане" между воденични камъни, баща им Атанас създава фината кремообразната текстура на вкусния тахан. Освен, че е много полезна храна, таханът в комбинация с мед е уникално вкусен и трябва да бъде част трапезата ни всеки един ден, както в миналото!

Три награди от по 5 000 лева и едногодишна менторска подкрепа за бизнеса им спечелиха:

StarSeeds

Илияна Петрова и Никифор Никифоров. Техният стартиращ бизнес „Старсийдс“, базиран в Благоевград, е за производство на козметика за лице и тяло от натурални масла, с които целят да помагат на хората в грижата за кожата. Заедно с това, те искат да разпространяват идеята за по-природосъобразен и устойчив начин на живот и да подтикват потребителите към съзнателна употреба на екологични продукти и опазване на околната среда. За да успеят, те се нуждят от помещение, което да превърнат в тяхната лаборатория, както и от средства за регистрация на разработените козметични продукти.

kamen

"Цветята на Камен" е млад проект за производство и продажба на цветя, базиран в хасковското село Орешник. Чрез него авторът му Камен Бакърджиев доказва на себе си, а и на връстниците си, че животът в запустяващото българско село е възможен и хубав за млади и амбициозни хора, ценящи корените си и връзката със земята. Стартирал преди три години като проучване на пазара и тестови продажби в интернет, проектът е готов да премине в следваща фаза.

Sprinkles

Симона Тодорова и Виктор Бастунов са създателите на сладкарница "Sprinkles", която се намира в град Разлог. Те печелят своите клиенти и много почитатели с вкуса на техните торти и сладкиши, които са направени от истински продукти, а в сладкарницата ви очаква уютна обстановка и топло отношение. Двамата искат да разширят производството си, за да може качеството, което предлагат, да достигне до повече хора.

„Всички екипи бяха страхотни, журито нямаше грешен ход и това не е клише. Участниците в Академия 3.0 са хора, влюбени в мечтите си, в семействата си, в родните си места, които се учат и работят здраво, говорят със сърце и ви заразяват с устрема си. Всеки, който ги подкрепи ще се чувства удовлетворен и щастлив! Купувайте и подкрепяйте местното!“ коментира Елица Баракова, изпълнителен директор на Фондация BCause.

Akademia3 final 03 w

Журито на Академия 3.0 включваше: Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия, Михаил Гюзев, Дарик радио, Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите, Диляна Якова, мениджър регулации и устойчиво развитие от Филип Морис България,  Елица Баракова, изпълнителен директор на Фондация BCause и Център "Ринкър", Камен Колев, съветник на Председателя на УС на Българска стопанска камара, Мартина Григорова, член на Борда на директорите на СИС Кредит.

Водещ на награждаването беше Стефан А. Щерев.

Благодарим за домакинството на СофияЛаб.

„Академия за местни предприемачи“ е обучителна програма, специално създадена за хора с предприемачески идеи, които искат да стартират собствен бизнес. Насочена е към тютюнопроизводителните региони в страната – областите Кърджали, Хасково, Благоевград и Силистра. Осъществява се от Център за предприемачество и обучения „Ринкър“ към Фондация BCause с финансовата подкрепа на Филип Морис България като част от програмата „Забавно лято, грижовна есен 2019“.

Прочетена 325 пъти

Оставете коментар

Този уебсайт използва "бисквитки", за да гарантира най-добрата услуга за Вас.

Политика за използване на бисквитки

Политика за защита на личните данни