Вторник, 28 Октомври 2014 14:18

В 4900 фирми у нас поне 30% от работниците са социално уязвими

Написана от Десислава Колева, в. СЕГА

Близо 4900 фирми у нас са се определили като социални предприятия според последните данни на националната статистика към края на 2012 г. 

Тези фирми са заявили, че над 50% от печалбата регулярно се инвестира за постигането на социални цели, а над 30% от наетия персонал е от социално уязвими групи. 

Основната им цел е постигането на положително измеримо социално въздействие, а не генериране на печалба в полза на собствениците. Най-много са тези фирми в София, а най-малко - в Кърджали.

"Въпреки че през последните години бе направено много за правната рамка, все още нямаме законова дефиниция на социално предприятие. Това е една от задачите на работната група към министъра на труда, която бе създадена през юли", обясни Теодора Тодорова от дирекцията за демографско развитие към социалното ведомство. Дирекцията е партньор по проекта "Партньорство за социални предприятия в България" на фондация "Помощ за благотворителността в България" заедно с английската организация Social Enterprise Coalition UK. Целта на проекта е да подкрепи развитието на устойчив сектор на социалните предприятия у нас.

У нас вече е приета национална концепция за социална икономика, съществуват и примери на успешни социални фирми. 

Възможност за развиване на сектора са публично-частните партньорства - например общините да предоставят сграден фонд за социални предприятия, но затова трябва да има дефиниция на тези предприятия, коментираха експерти.

 

Източник: в. СЕГА

Прочетена 1341 пъти

Оставете коментар

Този уебсайт използва "бисквитки", за да гарантира най-добрата услуга за Вас.

Политика за използване на бисквитки

Политика за защита на личните данни