Петък, 06 Февруари 2015 09:45

Известни са финалистите в Програмата за социално предприемачество на БЦНП и ПАЦЕП

Написана от ФПББ

Приключи последният етап на конкурса за най-добър бизнес план на неправителствена организация  по програмата за социално предприемачество, реализирана от Българския център за нестопанско право и фондация ПАЦЕП. Целта на конкурса е да стимулира НПО да започнат стопанска дейност, която подкрепя изпълнението на мисията им.

 

Конкурсът е с награден фонд в размер на 30 000 лв. и е финансиран от фондация „Америка за България" и Фондация УниКредит. Общият брой на кандидатствалите организации е 18, но в надпреварата за първите три места ще се включат само 7 финалисти. Две организации ще получат допълнителни специални награди от Ятото и Булбанк.


Кратка информация за финалистите:

  • Фондация „Конкордия България" предоставя социални услуги на деца и младежи в неравностойно положение, идващи от проблемни семейства или директно от улицата. Идея: Създаване на „Ателие за свещи и керамика" за осигуряване на среда, в която младежите ще развиват трудови навици и ще създават трудова биография за представяне пред бъдещи работодатели. В ателието ще се провеждат и творчески работилници по грънчарство и правене на свещи за деца и техните родители срещу заплащане или закупуване на изделие.

  • Асоциация „Родители" има за цел да насърчи майките и бащите да бъдат най-добрите родители, които могат да бъдат и да подкрепи децата да се превърнат в най-добрите възрастни, които могат да станат. Идея: „Родителството в 3 изречения". SMS-и до родителите с информация за важни аспекти от детското развитие, съобразена с точната възраст на детето. Впоследствие ще се разработи приложение за смартфон и Web App.

  • Сдружение „Устойчиво общество" има за цел да подпомага обществото да се самоорганизира в кооперативи за директно снабдяване с екологично чиста и местна храна; да насърчава обществения интерес към домашното екоградинарство; да работи за популяризирането на здравословното хранене, особено на децата у дома, в детските градини и в училищата; Идея: Създаване на абонаментни фермерски кошници. Целта е да се предложи услуга за бизнес клиенти, които имат желание и възможност да насочат част от бюджетите си за корпоративна социална отговорност към потребяване на качествена и местно произведена храна. Пропорционално на платените, ще се пълнят социални кошници за хора в неравностойно положение.

  • Сдружение „Тук-Там" е общност, сдружение, инициатива, което свързва българи с опит в чужбина. Основано през пролетта на 2008 г., сдружението и до днес създава социална среда на завърналите се в родната страна. Идея: Организиране на ежегодни български кариерни форуми в чужбина, които срещат български работодатели, представящи възможности за професионална реализация обратно в България на български студенти и млади професионалисти. Събитието ще е безплатно за посетители и изложители. Приходите си форумът ще черпи от допълнителни услуги към участващите компании (връзка с кандидати, време за презентации, пласиране на обяви, позициониране и други).

  • Сдружение "Платформа АГОРА" работи за изграждането и развитието на активни местни общности чрез читалищата на местно и национално ниво. Идея: Предоставяне на възможност за изява и подкрепа на непрофесионални любители-творци от географски изолирани райони чрез създаване на "платформа" за популяризиране и реализация на техни нестандартни творби. Ще се изработи английска и българска версия на сайт за онлайн продажба на произведенията, който ще съдържа историята на човека/творбата, снимка и цена.  

  • Българска хранителна банка подпомага гладуващи хора, посредством събиране и предоставяне на дарения от храни при свръхпроизводство или нарушен търговски вид на продуктите. Идея: Създаване на работилница за домашна паста. Половината от служителите в работилницата ще са представители на групи в риск от бедност и ще получат реален шанс за развитие и промяна. Приготвената храна ще се предлага в специализирани магазини, 3 супермаркета на вериги в София, както и на място в самата работилница.

  • Сдружение „Онкоболни и приятели" гр. Бургас подпомага онкоболни с информация за лечение и социална интеграция. Оказва помощ на социално слаби, инвалиди и нуждаещи се от грижи. Идея: Ръчно изработване на меки кукли и сувенири от екологични материали под ръководство на арт терапевт. Това ще спомогне за справяне със стреса и негативните емоции, съпътстващи заболяването. Продукцията ще се реализира с помощта на Община Бургас, търговци на едро и сродни сдружения от цялата страна.
Прочетена 1266 пъти

Оставете коментар

Този уебсайт използва "бисквитки", за да гарантира най-добрата услуга за Вас.

Политика за използване на бисквитки

Политика за защита на личните данни