Понеделник, 23 Март 2015 11:20

Млади българи създадоха таблет за незрящи

Написана от ФПББ

Двама млади българи са създали таблет за незрящи. Кристина Цветанова и Слави Славев са авторите на софтуера и хардуера на първото по рода си устройство. В момента търсят финансиране, за да пуснат продукта на масовия пазар.

Уникалният продукт е наречен "Blitab" (Блайтаб). С негова помощ незрящите ще могат не само да четат, но и да пишат на таблета. 

 

Кристина и Слави живеят и работят във Виена от три години. Тяхната фирмата е обявена за най-иновативната компания в Австрия за миналата година. Отличени са и с престижната Европейска награда за социално предприемачество.

 

По данни на Световната здравна организация незрящите са 285 милиона, а 150 милиона ползват брайловата азбука. Кристина и Слави вярват, че продукта на тяхната социална компания може да промени живота на много от тях.

 

"Ако се постави USB със съхранени файлове на него, автоматично софтуерът разчита тези файлове и ги конвертира в брайл. И от повърхността излизат брайловите символи, които могат да бъдат напипани и разчетени, така че цяла страница да може да бъде разчетена от незрящ човек", коментира пред БНТ Кристина Цветанова.


Криси е завършила Софийския университет, Слави - Техническия. Още докато учат, обмислят създаването на устройство, с което да облекчат живота на техни незрящи състуденти. Скоро идеята придобива конкретни измерения. Но за да продължат им е нужно финансиране. В България обаче не намират съмишленици. Не се отказват. Дават си сметка, че трябва да опитат и в чужбина. Отиват в Австрия, абсолютно сами, без познати, без подкрепа.


"И се радваме, че избрахме точно Австрия, защото получихме голяма помощ финансова, за да превърнем идеята в едно от най-иновативните предприятия за миналата година", каза още тя. 


За три години сериозна работа успяват да се наложат и да завършат таблета. Получават подкрепа от няколко големи международни компании. Следващата им цел е да пуснат продукта на масовия пазар. Искат той да е на достъпна цена. За да стане това, имат нужда от финансова подкрепа. 


"Тези устройства струват от 10 до 15 хиляди евро. Ние искаме да революционираме този пазар и да създадем абсолютно нов иновативен продукт, който да бъде изключително достъпен за хората с увреждания", заяви Слави Славев. 


Кристина и Слави мечтаят продуктът им да стигне до много пазари, за да помогне на повече незрящи. Надяват се един ден да се върнат в България, да открият нови работни места и да пренесат опита, който са натрупали.

 

Прочетена 1203 пъти

Оставете коментар

Този уебсайт използва "бисквитки", за да гарантира най-добрата услуга за Вас.

Политика за използване на бисквитки

Политика за защита на личните данни