Сряда, 07 Август 2013 00:00

Уволнени шивачи стават предприемачи

Написана от

Създаването на шиваческата компания Viis'tikki успява успешно да компенсира загубата на работни места в местната текстилна компания. Програмата URBAN прави възможно създаването на няколко компании в рамките на местната шиваческа индустрия. Тя подпомага безработни лица от местната текстилна компания да развиват предприемачески инициативи. Когато текстилната фабрика Скила, разположена в Rantakylä, уволнява работници в резултат на увеличаване на международната конкуренция, тези които се оказали без работа, били силно притиснати да намерят решение на техните проблеми. Намиране на работа в шивашката промишленост изглеждало малко възможно поради тенденцията компаниите в сектора да се местят в други страни, търсейки по-ниски трудови разходи. Единствената реална алтернатива изглеждала създаването на малки и средни бизнес предприятия, където работниците фактически биха били самостоятелно наети лица. Уволнените работници решават да използват своите умения и богат професионален опит, за да предоставят услуги в шивашката промишленост като подизпълнители. Целта е да се започне в района около Rantakylä и  да се разшири в други области след подобряване на възможностите за бизнес.

 

Уволнените работници от текстилната фабрика се самоорганизират в една компания, наречена Viis'tikki. Тази нова компания служи повече като дружеството-майка и е разделена на група от по-малки компании или самостоятелно наети лица - стопански субекти.

Първоначално пет души започват проекта. В началото на 1998 г., двама предприемачи напускат дружеството, но са заменени от други двама през 1999 година. Успехът на шиваческото сдружение Viis'tikki  довежда до създаването на седем търговски марки в рамките на проекта и обема на работа е такъв, че трябвало да бъдат наети подизпълнители за изпълнението на различни задачи. Търсенето на работа за подизпълнители е на печалба и перспективите за бъдещето са оптимистични.

Успехът на проекта Viis'tikki вдъхва оптимизъм, той е създаден в рамките на общността и доказва, че за тези, които са загубили работата си, съществуват алтернативи. Тяхното постижение често е сочено за пример от медиите.

Програмата URBAN е допринесла много за успеха на тези работници. Тя им е помогнала в предоставяне на решения на проблемите, свързани с бизнес и финансиране на дейността им, като им е предоставила инвестиционни субсидии. Други сътрудничещи партньори в проекта са Finnvera Oyj, новият бизнес център на Източна Финландия и Бюрото по труда.

Прочетена 2313 пъти
Още в тази категория: Worth Unlimited »

Оставете коментар

Този уебсайт използва "бисквитки", за да гарантира най-добрата услуга за Вас.

Политика за използване на бисквитки

Политика за защита на личните данни