Вторник, 07 Януари 2014 00:00

Worth Unlimited

Написана от

http://www.worthunlimited.co.uk

Worth Unlimited (Уърт Ънлимитид) е неправителствена организация, която работи с младежи из цяла Великобритания, засегнати от бедност и лишения. Преди две години се появява нуждата да помагат на младежи, изпаднали от системата на образованието, да развиват умения, необходими за намиране на работа или постъпване в колеж. Към онзи момент вече е съществувала идеята да се отвори ателие за поправка на велосипеди и една пекарна и в организацията са осъзнали, че това ще работи добре като социално предприятие, като по този начин младежите ще получават както работен опит, така и лесно приложими умения. В резултат на това, организацията създава социално предприятие.

Mного скоро директорът Тим Евънс разбира, че ще им е нужна помощ да приложат визията си за новото социално предприятие и да планират реализирането му в бъдеще. „Знаехме, че идеята ни е добра, но се мъчехме да измислим как точно да станат нещата и как новото социално предприятие ще се впише в организацията ни. Трябваше да развием идеята си и да я приложим към всичките си клонове.”

 

През септември 2011 организацията започва работа с Pilotlight, които ги свързват с екип от опитни представители на бизнеса, за да ги консултират в процеса на постигане на устойчивост и ефикасност. Така организацията получава помощ при обмислянето на своята дейност и съвети като от по-опитен свой приятел. Тим казва, че част от предизвикателството е било да убедят служителите си в уместността на новото начинание и да ги накарат да мислят по напълно нов начин.

„Трябваше да накараме своите служители да превключат мисленето си на бизнес вълна, а това за тях беше много голяма промяна. Получихме помощ в това отношение и ние всички започнахме да мислим повече като бизнес, а това ни даде възможност да нагодим структурата и процесите си навсякъде в местните ни клонове, така че да работят успешно.”

Резултатите са впечатляващи и сега организацията получава помощ от мобилния оператор О2 за откриване на нов велосипеден магазин, който отново се управлява като социално предприятие, част от програмата им GearUP в Бирмингам.

Тим споделя, че шансът да обмислят как ще работи новото им социално предприятие е бил от огромно значение.

„Сега имаме две прохождащи социални предприятия, които се развиват и използваме опита си за развитието на организацията си като цяло. Научихме много важни неща и целта ни сега е всеки наш клон в страната да включи в дейността си елемент на социално предприемачество.”

 

По материали от „ЗАЩО СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО Е ВАЖНО?“ - Ръководство за неправителствени организации.
Издание на Social Enterprise UK  в сътрудничество с Pilotlight.

Прочетена 2127 пъти

Оставете коментар

Този уебсайт използва "бисквитки", за да гарантира най-добрата услуга за Вас.

Политика за използване на бисквитки

Политика за защита на личните данни