Петък, 26 Август 2016 16:23

Правенето на добро е водещият мотив за младите социални предприемачи в Европа

Написана от Форум „Социални предприятия в България"

Какво мотивира младите хора да стартират социални предприятия и от каква подкрепа се нуждаят, за да успеят, изследва през 2015 г. проект ELYSE, подкрепен от Европейската комисия. Проектът е осъществен от консорциум от пет организации, работещи с млади хора, със социални и традиционни предприемачи във Великобритания, Португалия, Италия, Хърватия и Полша. В проучването участват 423 млади хора, на възраст от 18 до 30 години, от петте държави.

 

yse-data-1

Участниците в проучването са предимно амициозни предприемачи, които още не са превърнали своята идея в жизнеспособен социален проект или такива, които управляват предприятие с не по-повече от три годишна история. Те са достигнали до намерението да основат социално предприятие, водени от разнообразни мотиви, но най-често от алтруистични. За 21% определящо е желанието да подобрят нещо в средата, в която живеят, 17% искат да решат някакъв проблем, 17% искат да променят света. Едва 2% посочват като мотив желанието да забогатеят. Самостоятелното взимане на решения и това „сам да си бъдеш шеф" е важно за 18% от анкетираните.


На въпроса какви са основните липси и бариери, с които се сблъскват, младите предприемачи посочват: лиспа на финансови ресурси (23%), правната и регулаторна рамка (12%), липса на бизнес опит (9%), липса на екип (8%). По 7% са събрали отговорите липса на бизнес подкрепа, компромисна печалба, труден достъп до пазара. Само 2% оценяват като пречка наличието на конкурент, и също толкова предприемачи са критични към лидерските си умения.


Въпреки че финансовата подкрепа се оценява от младите предприемачи като най-голямата необходимост, те виждат идеалната подкрепа в много по-широко ветрило. Финансирането е необходимост за 64% от анкетираните, но бизнес подкрепата е желана от 52%, менторската помощ – от 44%, работата в мрежа – от 40%, правната помощ – от 56%, pro-bono услугите – от 57%, партньорската подкрепа – от 44%.


Младите предприемачи, които вече са получили помощ от организации, занимаващи се развитието на сектора, оценяват като безспорно полезна и важна тази подкрепа. Голямата част (39%+ 25%) дори споделят, че сега се чувстват по-заинтересовани от кариера в сферата на социалното предприемачество. По-подготвени да са лидери на социалната промяна са общо 76%, а да допринасят за нея – 73%.

Прочетена 1829 пъти

Оставете коментар

Този уебсайт използва "бисквитки", за да гарантира най-добрата услуга за Вас.

Политика за използване на бисквитки

Политика за защита на личните данни