Вторник, 03 Септември 2013 00:00

Да създадем ли социално предприятие, собственост на организацията, с цел генериранe на приходи за нея

Написана от ФПББ

Можете да създадете отделен бизнес, който няма никаква връзка със социалната мисия на Вашата организация, но генерира приходи, които се използват за финансиране на дейностите в изпълнение на мисията. В този случай най-добрият подход би бил да се създаде стопанско дружество, което изцяло да бъде собственост на организацията.

Пример за такава организация е Армията на спасението. Тя управлява множество фирми, които съществуват, за да носят печалба, от която организацията се издържа.  

 
Армията на спасението (The Salvation Army) е международна мисионерска и благотворителна организация. Основана е  в Лондон, Великобритания през 1868 г. и е поддържана от протестанти-евангелисти. Учението ѝ е основано на Библията, любовта към Бога и практическата грижа за човека. Главната ѝ квартира се намира в Лондон, но има представителства в 121 страни.
По света Армията на Спасението ръководи болници, начални училища, теологични академии, приюти за бездомни, столови и места за културно приобщаване. Създала е  многобройни ваканционни центрове и младежки хостели.


Основна полза при този подход:
•    Ако стопанската дейност, която искате да развивате е относително рискова за организацията ви, регистрирането на отделно социално предприятие може да е начин за гарантиране, че евентуални финансови затруднения на социалното предприятие няма да застрашат организацията-майка.

Основен риск при този подход:
•    Новата фирма може да има нужда от първоначален и/или поддържащо финансиране от организацията-майка.
•    Трябва да се помисли добре кой ще бъде начело на новото социално предприятие. В идеалния случай, това е представител на организацията-майка (служител или настоятел) както и независими членове на борда, които притежават подходящи умения.
•    Връзката между организацията и фирмата трябва да бъде много здрава и близка. Например, не трябва да се стига дотам, че организацията-майка да субсидира фирмата дългосрочно и в случай на споделяне на общи ресурси, организацията-майка трябва да възвръща разходите си за тях.

По материали от „ЗАЩО СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО Е ВАЖНО?“ - Ръководство за неправителствени организации.
Издание на Social Enterprise UK  в сътрудничество с Pilotlight.

Прочетена 3007 пъти

Оставете коментар

Този уебсайт използва "бисквитки", за да гарантира най-добрата услуга за Вас.

Политика за използване на бисквитки

Политика за защита на личните данни