Сряда, 11 Септември 2013 00:00

От НПО към социално предприятие - какво да променим?

Написана от

Да се превърнете в социално предприятие не означава, че трябва да промените философията и ценностите, на които е основана вашата организация. Социалната ви мисия остава същата и е отправната точка на вашето социално предприятие. Целта ви е да постигнете мисията си чрез устойчиви и печеливши средства.

Промяна на езика
Основната разлика между социалното предприятие и традиционната неправителствена организация се състои в подхода на финансиране. Ще се наложи да извършите преход от грантови схеми и дарения към стопанска дейност.
В голяма степен този преход означава промяна от нуждата да задоволите донора си към нуждата да задоволите клиентите си. В някои случаи това е свързано с практически действия, но в други случаи е просто въпрос на промяна на думите, които използвате. Например, ако общината досега е била ваш донор, а оттук нататък ще бъде ваш бизнес партньор, с който ще сключвате договори за предоставяне на услуги, то досегашните ви донори и новите ви бизнес партньори вероятно са едни и същи хора, но отношенията ви вече ще са поставени на различна основа.

„Мръсната" дума: печалба
Печалбата е проблем. Проблем е както за социалните предприятия, така и за неправителствените организации. За социалните предприятия е проблем, тъй като реализирането на печалба понякога е трудно. За неправителствените организации е проблем, защото обикновено те не обичат да използват тази дума.
Социалните предприятия са фирми с нестопанска цел. Дори когато понякога самите те се описват (погрешно) като фирми, които не работят за печалба. Целта на социалните предприятия е да реализират печалби, като предлагат своите продукти и услуги на цена по-висока от себестойността им. И при неправителствените организации е така, но да си социално предприятие означава да си напълно наясно с това.

Култура
Да се превърнете в социално предприятие съвсем не означава, че вие и вашите колеги изведнъж трябва да мислите най-вече за печалбата преди всичко друго и да спрете да се интересувате от социалното въздействие от вашата работа.
Социалните предприятия са насочени към постигане на своята социална мисия, но просто го правят посредством бизнес подходи.
Това означава да сте наясно какво точно продавате и на кого. Социалните предприятия продават продукти и услуги. Продуктът не е непременно парче торта или тениска – може да е 12-седмично обучение за повишаване на информираността за психичното здраве, което предоставяте на местната община.
Друг елемент от културата на социалното предприемачество е непрекъснато да търси възможности да прави бизнес.
• Има ли нови потенциални клиенти, които биха купили сегашния ви продукт или услуга?
• Има ли нови продукти или услуги, които бихте могли да предлагате на вашите настоящи клиенти или на нови такива?

Не е кой знае колко различно от една неправителствена организация, която кандидатства за финансиране или започва кампания за фондонабиране за нов проект. Разликата е, че отправната ви точка е пазарът. Целта е да създадете нов продукт и услуга, която някой ще поиска да купи и това ще ви помогне да работите за мисията си.

 

По материали от „ЗАЩО СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО Е ВАЖНО?“ - Ръководство за неправителствени организации.
Издание на Social Enterprise UK  в сътрудничество с Pilotlight.

Прочетена 3774 пъти

Оставете коментар

Този уебсайт използва "бисквитки", за да гарантира най-добрата услуга за Вас.

Политика за използване на бисквитки

Политика за защита на личните данни