Петък, 14 Ноември 2014 13:58

4 оправдания, които ви пречат да стартирате собствен бизнес

Написана от ФПББ

Хората сме много изобретателни що се отнася до оправдания – нямаме време, нямаме нужните умения, нямаме пари. Това са най-големите пречки по пътя ни към предприемачеството, но не трябва да ги възприемаме като причини да се откажем, а като препятствия, с които трябва да се справим. Ако искате да притежавате собствен бизнес, ще трябва да положите много усилия, но не бива да позволявате на оправданията да надделяват над мечтите ви.

Ето и едни от най-често срещаните оправдания, които пречат на бъдещите собственици на малки бизнеси:

 

Не искат да загубят сигурността, която им дава настоящата им работа

Не е случайно, че през последните 5 години наблюдаваме ръст в броя на предприемачите – много от тях са загубили работата си заради икономическата криза, което е изиграло ролята на задвижващия стимул. Нормално е да се придържате към сигурността и голямата заплата, обръщайки гръб на собствения си бизнес. Но когато получите нужната подготовка, предприемачеството се превръща в нещо повече от сериозен ангажимент и е много трудно да постигнете успех, когато другата ви работа ви пречи.

Подгответе се, планирайте и подайте молба за напускане. Трудно ще намерите инвеститори, които да застанат зад гърба ви, ако не сте направили тази първа важна стъпка. Наистина е плашещо, но ако сами не вярвате в себе си, защо някой друг би повярвал?

Нямат достатъчно средства

Сигурно не вярвате, но никой не е имал необходимите средства, когато е стартирал собствен бизнес. Малцина са извадили късмета да си намерят инвеститори. Когато подадете молбата си за напускане, трябва да започнете да икономисвате и да трупате спестявания. Може да ви се наложи значително да намалите личния си бюджет, но помнете, че първо вие трябва да инвестирате в бизнеса си.

Когато направите тази стъпка, разгърнете творческите си заложби – проучете възможностите за бизнес кредит, споделено финансиране и субсидии или помолете родини за заем. Ще намерите пари само ако ги потърсите. Може да не ви стигнат да развиете компанията си, но не спирайте да се борите. Пред истинските предприемачи няма пречки!

Чакате да ...(попълнете сами)

Децата ви ще кандидатстват в университет, партньорът ви се стреми към желаното повишение, започнали сте поредното си висше образование… Има толкова много неща, които чакате да приключат, затова и чакането е най-голямата пречка – може да продължи безкрайно. Не съществува идеален момент, в който да стартирате собствен бизнес, както и няма идеален момент да създадете семейство. Но колкото повече чакате, толкова по-малко години ви остават, за да изградите мечтаната фирма. Направете предприемачеството част от живота си, а не странично занимание.

Страхуват се от провал

Над 90% от новосъздадените фирми фалират. Ако още четете тази статия, значи имате необходимите качества, за да посрещнете провала и да продължите напред. Не е задължително да успеете още от първия опит, но може би ще успеете от втория (или петия). Винаги имайте резервен план, учете се от грешките си и не се плашете от неуспехите. 

Източник: entrepreneur.com

Прочетена 2518 пъти

Оставете коментар

Този уебсайт използва "бисквитки", за да гарантира най-добрата услуга за Вас.

Политика за използване на бисквитки

Политика за защита на личните данни